ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΩ

Μπορείς να αισθανθείς ότι κερδίζεις πολλαπλά, ιδίως αν αναλογιστείς τα πολυμελή ή/και ανομοιογενή τμήματα που συνήθως δημιουργούνται στα φροντιστήρια χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δική σου προτίμηση. Έτσι, συχνά αντιμετωπίζεις προβλήματα φασαρίας, χαβαλέ, βαβούρας, που σε κάνει ν' αναρωτιέσαι: έλυσα τις απορίες, πόση ώρα έγινε ουσιαστικά μάθημα;

Επιπλέον, η σπατάλη χρόνου στις μετακινήσεις σού αφαιρεί χρόνο μελέτης ή και ξεκούρασης. Παράλληλα, ίσως αισθανθείς το κλίμα να είναι αφιλόξενο, ν' αντιμετωπίζεσαι τυπικά, σαν ένας ακόμη μαθητής στο πλήθος. Άλλες φορές βρίσκεις προβλήματα ή ασάφειες και ελλείψεις στις σημειώσεις που σου χορηγούνται, ώστε ωθείσαι στην αγορά βιβλίων που απλώς σου επιτείνουν την σύγχυση.

Αν χάσεις κάποιο μάθημα η αναπλήρωση είναι δυσχερής έως αδύνατη. Όσο για το θέμα της αξιολόγησης, του συνολικού τρόπου εργασίας είναι περισσότερο μαζικός, παρά εξατομικευμένος. Ειδικότερα, όταν πλησιάζουν οι εξετάσεις ή όποτε τύχει να εξεταστείς στη διάρκεια της χρονιάς η ψυχολογική σου υποστήριξη, που είναι εξαιρετικά σημαντική για την τελική σου επιτυχία, περιορίζεται στο απλό «καλή επιτυχία». Κλείνοντας, να κάνουμε λόγο και για τα προγράμματα μαθημάτων που σπάνια καλύπτουν τις προσωπικές σου ανάγκες.